[...] korzyści i potencjalnego ryzyka, skonsultować się z lekarzem, a dopiero później się na coś decydować. Referencje: R C Griggs Effect of testosterone on muscle mass and muscle protein synthesis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2917954/ Kaye K. Brownlee i in. Relationship Between Circulating Cortisol and Testosterone: Influence of Physical Exercise [...]
[...] czasu na przygotowanie własnego posiłku i należy sięgnąć po produkt gotowy bezpośrednio do spożycia. W tym wypadku bardzo często na pomoc przychodzą przepyszne szejki proteinowe (np. po dodaniu wody) lub fit batony, gdyż ważny jest nie tylko smak, ale również wartości odżywcze, jakie dostarcza dany produkt. Fitking Protein Snack Bar Carmel [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] jakim jest poszukiwanie przez nasz organizm źródeł energetycznych, w tym białka, z naszej tkanki mięśniowej. Więcej białka w regularnych porach Co więcej, odpowiednia ilość protein powinna być dostarczana w sposób regularny. Procesy regeneracyjne nie przebiegają z dnia na dzień, jest to mechanizm wieloetapowy, który wymaga od nas tego, aby dieta [...]
Szukasz sposobu na jak najbardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej? Zwiększenie spożycia białka może być rozwiązaniem, którego szukasz. Przeczytaj, w jaki sposób większa podaż białka w diecie przyczyni się do lepszego spalania tłuszczu. Poprawa utleniania tłuszczu Osoby z nadwagą zazwyczaj cierpią na upośledzone utlenianie tłuszczu po [...]
[...] z powodu nowotworów czy choroby sercowo-naczyniowej. Ciężko powiedzieć, czy jedzenie mięsa sprzyja czy nie np. biegaczom. To bardzo specyficzna dyscyplina, w której podaż protein wcale nie musi być znacząca. Jednak kulturystyka i inne sporty siłowe to już zupełnie inna para kaloszy. Tam o wiele trudniej będzie uzyskiwać formę bazując tylko na [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
[...] dużo białka” lub „ma zniszczoną wątrobę przez sterydy”. W rzeczywistości nie znalazłem ani jednego dobrze udokumentowanego przypadku uszkodzenia nerek przez nadmiarową podaż protein w diecie, ani wątroby po umiarkowanym nadużywaniu farmakologii. To nie znaczy, że każdy może stosować długotrwale zaporowe dawki protein w diecie, bo prędzej czy [...]
[...] (AMPK) jako cel terapeutyczny” http://www.phmd.pl/api/files/view/29184.pdf Hans C. Dreyer „Resistance exercise increases AMPK activity and reduces 4E-BP1 phosphorylation and protein synthesis in human skeletal muscle” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1890364/ Spyridon Methenitis „A Brief Review on Concurrent Training: From Laboratory [...]
[...] J Physiol. 2014 Feb 3. Paulsen G1, Hamarsland H, Cumming KT, Johansen RE2, Hulmi JJ, Børsheim E, Wiig H, Garthe I, Raastad T. „Vitamin C and E supplementation alters protein signalling after a strength training session, but not muscle growth during 10 weeks of training.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25384788 Wray DW “Oral [...]
[...] w niej porcja białka PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE CRISPY VANILLA to jednak nie jest zwykła czekolada słodzona erytrytolem, jak nazwa wskazuje, jest ona również źródłem protein, czyli białka, które jest bardzo ważne w procesie regeneracji, zarówno u osób na redukcji, jak i w okresie budowy tkanki mięśniowej. W czekoladzie tej znajdziemy [...]
W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery [...]
[...] — choroba całego życia i całej populacji krajów cywilizacji zachodniej https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12175/10053 Sebely P. Acute effects of whey protein isolate on cardiovascular risk factors in overweight, post-menopausal women https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915010004107
[...] O ile same treningi i ich ilość nie sprawiają kłopotu, o tyle samopoczucie i apetyt zaczyna nieco płatać figle. Co więcej, często korzysta się z nieco większej zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje uzasadnienie w kontekście zabezpieczenia tkanki mięśniowej, jak i [...]
Nogi tworzą największą grupę mięśniową naszego ciała, która nadaje sylwetce bardziej masywnego wyglądu. Rozbudowana góra ciała, która postawiona jest na solidnych fundamentach, w postaci proporcjonalnie rozbudowanych nóg daje kompletny wygląd sylwetki, pozwalając cieszyć się tym, że nikt nie zarzuci nam nietrenowania dolnych partii mięśniowych. [...]
[...] się w czasopiśmie Journal of the International Society of Sports Nutrition. Ile powinniśmy więc docelowo przyjmować białka? Obecnie wszelkie badania pokazują, że ilość protein rzędu 1,5-2g na 1kg masy ciała są ilością optymalną, aby budować masę mięśniową. Jednak, co się dzieje, gdy tych protein dostarczamy więcej? Czy tyjemy? Czy może to [...]
[...] ± 6 lat, BMI 23 ± 2 kg m-2) i starszych mężczyzn (70 ± 5 lat, BMI 25 ± 2 kg m-2) przydzielono losowo do grup: treningu siłowego + odżywki (10 g protein, 24 g węglowodanów), dodatkowo 4.2 g leucyny, treningu siłowego + odżywki (10 g protein, 24 g węglowodanów), dodatkowo 4.2 g alaniny (grupa kontrolna). Próbki mięśni [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]
[...] na rowerze po lesie, całodniowego zwiedzania w mieście, czy pływania w jeziorze lub morzu. Źródła: Miller, P. E., Alexander, D. D., & Perez, V. (2014). Effects of whey protein and resistance exercise on body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition, 33(2), 163–175. [...]